Profesjonale oprogramowanie zarządzania produkcją

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Paszporty Bydła

Email Drukuj

 

SKRÓCONY OPIS REJESTRACJI DANYCH W UBOJNIACH

Rejestracja, śledzenie, znakowanie i raportowanie uboju bydła. W ubojniach bydła wymagane jest śledzenie pochodzenia mięsa od momentu przyjęcia żywca poprzez proces uboju, rozbioru i chłodzenia aż po ekspedycję półtusz i ćwierci oraz elementów rozbiorowych.
  

I. OPIS STANOWISK PRACY

Stanowisko I - komputer w biurze. (wprowadzanie paszportów zwierząt).

Na tym stanowisku zostają wprowadzone wszystkie dane z paszportu (informacja o hodowcy, ostatnim właścicielu, wieku zwierzęcia, płci, numer kolczyka itp.). Część tych danych jest zapisana w kodzie kreskowy, który można wczytać skanerem kodów kreskowych podłączonym do komputera.

Stanowisko II ? waga żywca. (wprowadzanie masy żywca).

Na tym stanowisku wagowy spisuje ręcznie (wg ustalenia) numer kolczyka oraz wagę zwierzęcia. W przypadku, gdy zwierzę nie posiada kolczyka, do ucha zwierzęcia zostaje przyczepiona ?blaszka? z numerem identyfikacyjny zwierzęcia. Zapisane dane wagowy przekazuje do STANOWISKA I, w celu wprowadzenia danych do bazy danych. W przypadku, gdy brakuje numeru kolczyka należy go przydzielić, na podstawie numeru z ?blaszki?.

Stanowisko III ? komora szokowa (ustalenie listy ubojowej).

Na tym stanowisku operator: skanuje kolczyk skanerem lub wprowadza nr kolczyka ręcznie (uszkodzony kod na kolczyku) poprzez terminal i tworzy listę ubojową (wg ustaleń ręcznie) na podstawie ubitych sztuk. Operator zapisuje kolejny numer ubojowy i numer kolczyka zwierzęcia. Stworzoną listę przekazuje do STANOWISKA I, gdzie zostaje wprowadzona lista ubojowa automatycznie lub ręcznie do komputera (bazy danych).

Stanowisko IV ? waga klasyfikacyjna (wprowadzanie klasy mięsności).

Na tym stanowisku (po rozbiorze) zostaje określona klasa mięsności tuszy wg numeru ubojowego nadanego na STANOWISKU III. Operator wprowadza na terminalu komputerowy: klasa, podklasa, klasa odtłuszczenia i podklasa odtłuszczenia ? dane automatycznie zapisują się w bazie wraz z wagą półtuszy. Po prawidłowym podaniu tych parametrów drukują się 4 etykiety z wymaganymi danymi (numer paszportu, płeć, wiek, waga, klasę mięsności, kod kreskowy identyfikujący półtuszę itp.)

Stanowisko V ? waga wydawkowa. (rejestracja masy ćwierci).

Na tym stanowisku operator wprowadza za pomocą skanera kodów kreskowych kod identyfikacyjny z etykiety znajdującej się na ćwierci, podaje również kod kontrahent, do którego zostaje towar sprzedany. Dodatkowo można wydrukować etykietę z potrzebnymi danymi, np. waga ćwierci.

II. Program - przetwarzanie danych.

Na podstawie danych zebranych podczas procesu produkcyjnego możemy, w każdej chwili wygenerować dla dowolnego okresu takie raporty, jak:
  • raport dla AR i MR,
  • raport dla Ministerstwa Rolnictwa,
  • raport dla GUS,
  • zestawienie dla Weterynarii.

Przykładowe wydruki:

W programie można również stworzyć własne raporty, z danymi, które nas interesują. Dostępne są wszystkie dane i gdy zajdzie taka potrzeba można prześledzić, co i kiedy było produkowane.

Program pozwala na tworzenie faktur RR.
Program spełnia wymóg ustawowy dotyczący rejestracji i identyfikacji uboju bydła.

 
III. Urządzenia. 
Lista potrzebnych urządzeń wg stanowisk:
Stanowisko I ? komputer z Windows XP, skaner kodów kreskowych,
Stanowiska II i III ? waga żywca, skaner bezprzewodowy, terminal komputerowy,
Stanowisko IV ? waga klasyfikacyjna, terminal komputerowy, skaner kodów kreskowych, drukarka etykiet
Stanowisko V ? waga wydawkowa, terminal komputerowy skaner kodów kreskowych, drukarka etykiet
Proponowane przez nas rozwiązanie pozwala na wykorzystanie istniejących wag (wymagane: RS do transmisji danych), istniejących drukarek i skanerów, (jeśli spełniają wymagania współpracy z naszymi urządzeniami ? na ogół spełniają)
 

Zaufały nam m.in. takie firmy, jak:

Zakłady Mięsne "SALUS"
"Firma Wachowiak"
Zakład Mięsny "Piemontes"